Tungtvannsjegerne – The Missing Link

Historien om hvordan Tungtvannsjegerne – The Missing Link ble til, er like utrolig som selve boken. Det er Marit Thomassen som kom over historien til romanen som datteren Sara Thomassen nå gir ut på eget forlag.

Tilfeldigheter førte Marit Thomassen og datteren Sara Thomassen fra Øvre Eiker til Spania da Sara var bare to år gammel. Hun hadde noen utfordringer med helsen, og moren hadde et håp om at hun kunne bli bedre med et lengre opphold på Costa Blanca – og slik ble det. Opp gjennom årene har Spania blitt det andre hjem for familien, og Sara har i perioder gått på Den norske skolen Costa Blanca.

IMG_0355

-Vi trives så godt her, og det underlige er at hadde vi ikke vært så mye i Spania, hadde denne boken aldri sett dagens lys, sier Marit opprømt.

Det hele begynte da hun for mange år tilbake fikk innsyn i noen hemmelige dokumenter som tilhørte en mann som hadde funnet dem etter sin fars bortgang.

-Han anså materialet for å være av en slik karakter at jeg måtte avgi et taushetsløfte om det jeg fikk lese. Det var et utrolig spennende materiale, men dessverre ikke tilstrekkelig til å kunne skrive en bok om det, som var min umiddelbare idé, for stoffet var bare helt utrolig. Men blant dokumentene dukket det frem et navn, som var sønnen til en av hovedpersonene. Noe sa meg at jeg burde finne ham, jeg bare følte at jeg var på noe her. Kanskje han satt på noen lignende dokumenter?

Men det var som å lete etter en nål i en høystakk, og etter hvert måtte hun bare gi opp. Hun greide likevel aldri å slippe tak på hendelsen, og hun lagret navnet på mannen ”på en øremerket plass bakerst i hjernen” inntil hun en dag ved et rent mirakel fant «nåla i høystakken» – i Spania.

1

-Det var under et av våre opphold på Costa Blanca, Sara gikk da i 4. klasse i Alfaz del Pi. Ved en helt merkelig tilfeldighet kom jeg over en person med et navn jeg først ikke klarte å plassere. Da jeg forstod at dette kanskje var mannen jeg hadde søkt etter for mange år siden, ble jeg helt satt ut. Kunne det være mulig?

Vedkommende var i utgangspunktet veldig avvisende, men Marit ga ham sitt telefonnummer sammen med en innstendig anmodning om å ta kontakt med henne.  Det gikk en tid, og plutselig en dag ringte mannen.

-Jeg var i fyr og flamme da vi møttes på nytt, fikk tatt en ordentlig prat og jeg fikk sett dokumentene som han satt på. Jeg kunne knapt tro det, for han hadde både dagbøker og dokumenter å vise frem om disse tre guttene som jobbet på Rjukan. Det rare er at også han syntes stoffet var så utrolig, spesielt fordi det belyste hendelser som ikke tidligere er kjent, at han hadde vurdert å skrive en dokumentar om det. Men saken var at han hadde lovet sin far aldri å røpe noe før alle involverte var døde.

– Etter en del samtaler og overtalelser, gikk vedkommende med på å utgi en bok, under forutsetning av at han ikke måtte gi seg til kjenne. Navnet Ruben King er derfor oppgitt som forfatterens navn. Han er faktisk allerede i gang med oppfølgeren til boken, så dette blir veldig spennende.

grey bottom white background

Så hva handler boken Tungtvannsjegerne – The Missing Link om?

-Boken tar utgangspunkt i tre unge håndverkere som jobbet sammen på Rjukan, og som for øvrig levde bra av sin biinntekt som de tilegnet seg ved tyvjakt av reinsdyr og fiske i fjellet. De jobbet for «Onkel» som hadde startet sitt firma nettopp ved å drive med tyvjakt av reinsdyr som ble solgt for å skaffe utstyr til firmaet. Da de ble utsatt for en dramatisk opplevelse under et arbeidsoppdrag på Vemork, greide de med nød og neppe å rømme til fjells. De levde i skjul i fjellet under en stor del av krigen, og de likviderte tyskere og norske nazister ved flere anledninger.

Etter hvert fikk de tre guttene oppdrag direkte fra London. De var involverte i den kjente tungtvannsaksjonen både før, under og etter aksjonen.

3

-Det var kun en håndfull personer som hadde kjennskap til deres virke. De fortsatte jakten på landsforrædere og tyske nazister også etter krigen, men dette kommer i neste bok. På grunn av utfordringer med hensyn til verifisering av deler av materialet, er boken skrevet som en roman.

Det er datteren til Marit som gir ut boken, på eget forlag, med litt hjelp av sin mor.

-Jeg har et lite firma som ble etablert blant annet for å kunne drive med forlagsvirksomhet, opplyser Sara. Jeg har ikke full innsikt i hele prosessen som har vært i forkant av alt dette, men det er heller ikke nødvendig på dette tidspunkt. Vi gleder oss enormt til å slippe boken på markedet, og lanseringen vil selvfølgelig skje i Spania, et land hvor forfatteren har bodd i gjennom mange år og som jeg og moren min har en slik spesiell tilknytning til.

Det var da naturlig å involvere de norske klubbene, hvor lanseringen vil finne sted.

copas-de-cava-con-iniciales-grabadas-2

– Den første begivenheten vil finne sted mandag 15. oktober kl. 12:00 i Den norske klubben i Alfaz del Pi, sier Sara. Her kommer trubadur Magne Frydenlund og holder en konsert i forbindelse med lanseringen. Tirsdag 16. oktober kl. 12:00 blir det en ny begivenhet i Bok-Caféen i Albir, hvor det også blir musikalsk innslag ved Magne Frydenlund. Torsdag 18. oktober kl. 13:00 blir det lansering i Den norske klubben i Torrevieja. Det blir selvfølgelig servert Cava på alle tre begivenhetene! Det er et ønske fra forfatteren å selge boken til redusert pris under lanseringen i Spania, så pris blir kun 20 euro på lanseringsdagene.

Det åpnes en nettbutikk hvor det er mulig å reservere boken, men ingen bøker blir sendt ut før etter lanseringen i Spania 15. oktober.

-Det blir lagt ut fortløpende informasjon på facebooksiden til Sforlaget og på nettsiden www.sforlaget.com Det blir også mulig å kjøpe boken i De norske klubbene og i Bok-Caféen etter lanseringen. Det blir flere lanseringsshow i Norge, og første sted ut er naturlig nok Rjukan, avslutter Sara.

5

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s